Zwerven

Gepubliceerd op 14 juli 2019 om 18:47

Valencia

Het werd me in Gerona wat te fris, dus reed ik verder richting zuiden.Naar Valencia, de stad die ik al vaker bezocht, maar zoveel charme heeft dat ik er graag terugkom.Bovendien ontmoette ik daar ook mijn vrienden weer en brachten we er een paar gezellige dagen door.En wie ooit las dat de lekkerste paella uit Valencia komt: vergeet het. Die komt uit Zwolle! Nu ik, alles bij elkaar, al zo'n 4 maanden aan het reizen ben, begint 't een beetja 'a way of life' te worden.

Lees meer »

Girona

Eén van de kunstwerken die de stad Girona bezit, heeft de vorm van een kat.Wanneer je de billen van het beest kust, kom je gegarandeerd nog een keer terug in Girona.Ik heb het in 2018 niet gedaan, en zie daar: toch ben ik er weer. Ach ja, legendes. Vlakbij de camperplaats staat een kerkje.Het verhaal gaat, dat op een zekere dag een koe een afbeelding van Maria in een bron zou hebben gezien.Je vraagt je dan af hoe dat beest 't verteld heeft, maar goed, meneer pastoor liet onmiddellijk een kerk op de plek bouwen.De pastoor en de koe zijn er al lang niet meer, maar het kerkje staat er nog steeds. Ik sta met de camper op het erf van een boerderij die al door meer dan 4 generaties in bedrijf wordt gehouden.Op dit soort plekken sta ik het liefst: De bedrijvigheid, het geloei van de koeien, lekkere lokale produkten en in dit geval is er ook nog een museum bij.Het boerenleven zoals het er vroeger aan toe ging.Maar de politiek gaat zich ermee bemoeien.Het is niet geoorloofd een camperplaats te exploiteren op deze plek.Waarom niet? Niemand had daar een passend antwoord op.Men heeft 't nu opgelost door 5 euro te vragen als entree voor het museum.Dan mag je er wél met de camper overnachten.Tja, de ambtelijke wegen blijven ondoorgrondelijk, maar met creatief boekhouden komt men er vaak wel uit. Ook hier weer vele Via Verdes, oude spoorlijnen die omgezet zijn in fietspaden.

Lees meer »

Spanje

De camping in Saint Tropez hield het voor gezien. En ik dus ook.Maar mensen, wat laten kampeerders toch vaak veel spullen achter wanneer ze vertrekken.Als je vanaf begin maart gaat kamperen, heb je eind september een hele huisraad bij elkaar.Barbecues, stoeltjes, wasrekjes, luchtbedden. Ik heb van alles zien staan.En ik begrijp 't ook wel.Je gaat weg, hebt alles ingepakt. De kofferbak gaat nog maar nét dicht.En dan zie je plotseling de barbecue nog staan.Wég met dat ding. Duurzaam doen we thuis wel weer. Rijdend richting het zuiden kwam ik aan in het mooie dorpje Martigues.Vergane glorie wat de vissersvloot betrof, maar zó fotogeniek. Ik borrelde wat met de buren die, net als ik 2 jaar geleden, de Marokkoreis hadden geboekt.Ze waren 10 dagen onderweg toen de reis vanwege corona werd afgebroken.De campers bleven achter, zijn later verscheept en het heeft ze duizenden euro's gekost.Doordat ik terug moest, is me dat allemaal bespaard gebleven. Na de Franse kust te hebben verlaten, reed ik Spanje binnen.Ik kon het niet laten nog even het plekje te bezoeken waar ik door een losliggende tegel m'n enkelbanden scheurde.Het plekje is inmiddels gemarkeerd en het ontbrak er nog maar aan dat er bij stond "Bor was here"....

Lees meer »

Souvenir

De fotograaf hield woord en stuurde bovenstaande foto's op.Een mooi souvenir van de Via Rhona. Het is druk op de camperplaatsen.Waar ik een paar jaar geleden in september nog maar met een paar andere campers stond, is het nu overvol. Er is duidelijk een kentering gaande.Maar het kan ook liggen aan het alsmaar voortdurende warme weer. Iedereen heeft het blijkbaar gemist en probeert er zo lang mogelijk van te genieten. Maar waar ik op de ene camperplaats slechts senioren aantrof, zag ik op de andere voor het merendeel jonge mensen. Zij laten Nederland voor wat het is en profiteren van de digitale mogelijkheden. Wat in een dorp in Nederland kan, kan ook in een stad in Frankrijk.En dan heb je ook nog mooi weer als je uit je 'tiny house' stapt. In 2012, toen ik in de camper ging wonen, heb ik me er al over verbaasd dat niet meer mensen dit deden. Nu, 9 jaar later en wifi bijna overal standaard aanwezig, begrijp ik wel dat, zeker de nieuwe generatie, anders gaat denken. De enorme vrijheid en toch bereikbaar zijn maakt dat de contacten met werk, vrienden en familie blijven. Dat geeft absoluut meerwaarde aan het ver van huis zijn en biedt ook nog eens de gelegenheid gelijkgestemden te ontmoeten.En dat geldt niet alleen voor de nieuwe generatie. Ook de mensen van 'a certain age' waar ik toe behoor, maken hier gebruik van Want wat is er mooier dan op een zachte zomeravond met vrienden, die ook kamperen, een lekker glas te drinken en te proosten op het leven?

Lees meer »

De markt

Inmiddels is het dragen van maskers hier in Frankrijk met de helft afgenomen, en zijn de drie zoenen vervangen door een boks. Vandaag was er markt in Bédoin.

Lees meer »

La Provence

Omdat 't de laatste dagen in de bergen van de Ardèche geonweerd en flink geregend had, en daarom de bodem drassig was, kreeg ik de camper niet van z'n plek. De 4 x 4 van de campingeigenaar én drie sterke mannen moesten er aan te pas komen, om me van de camping af te krijgen. Maar daarna ging het van een leien dakje naar Cardet, waar mijn vrienden inmiddels ook waren gearriveerd en waar het weer toch wat stabieler was. Wat heb ik mijn hart toch verloren aan dit land. En zéker ook aan de verfijnde Franse keuken.

Lees meer »

Via Rhona

Gisteravond was er op de camping nog een klein feestje met karaoke.Waar er bij ons nog wel eens wat mis gaat met de timing en er ook wat lacherig over wordt gedaan, is het hier serious business. En terecht. Ik heb heel wat goeie zangers langs zien komen.

Lees meer »

Via Rhona en Avignon

Gisterenavond noodweer, vanmorgen stralende zon. Maar m'n tentje weerstond het natuurgeweld en ik heb er heerlijk in geslapen. Dus na m'n inmiddels reguliere ontbijt (croissant en pain au chocolat) vertrok ik richting Avignon, via opnieuw een mooi fietspad, de Via Rhona. Op het moment dat ik een foto van de Rhone stond te maken, werd ik aangesproken door een man, naar later bleek een fotograaf. Hij maakt voor het regionale dagblad een reportage om de Via Rhona te promoten en vroeg of ik een stukje wilde fietsen, zodat hij een foto kon maken.Ja natuurlijk! Leuk!De foto's worden opgestuurd, dus ik ben benieuwd. Om 5 uur reed ik Avignon binnen.

Lees meer »

Noem het retraite.
De fietstochten maken m'n hoofd leeg, geven ruimte aan nieuwe ideeën en inzichten, aan veranderende denkpatronen.
En het fijne aan alleen reizen is: je hebt altijd gelijk.
Heerlijk is dat, niemand die je tegenspreekt.
Bijvoorbeeld op momenten dat je denkt de weg te weten zonder in het routeboekje of op de kaart te kijken.
Tot je jezelf tegenkomt en blijkt dat je 10 km hebt omgereden op dat gravelpad dat nergens toe leidde.
Eigenwijs en dom. Dat zijn de steekwoorden die hier op slaan.
En heb ik er gedurende al m'n reizen van geleerd? Nee dus.
Wat heeft het dan wel opgeleverd: Leuke ontmoetingen soms.
Helpende handen die bereidwillig waren fiets en bagage een aantal stoeptreden op of af te tillen.
Een prachtig verscholen dorp dat ik anders nooit gevonden had.
Een souvenir dat me dierbaar is geworden.
En dan gaat het oude gezegde ook weer op: het is niet het doel, het is de weg.
Zwerven is mooi en levert de verrassendste dingen op.
Maar niet als het regent, en je erachter komt dat je die lekkere afdaling nogmaals moet nemen, maar dan omhoog.
Toch geniet ik. Dat bleek vandaag weer: Sterksel - Schin op Geul 83 km.
Het is begonnen!

Nog 1500 te gaan...

Sponsors

Krachtvoer

Maasvallei

Valkenburg

De route


Reactie plaatsen

Reacties

Netty Maas
5 jaar geleden

De eerste dag zit erop. Prima start. Wij wensen je weer veel fietsplezier en hopen dat je weer veel zal genieten. Wij volgen je.

J.A.W. Mol
5 jaar geleden

Betty, heel veel fietsplezier en we zullen je blijven volgen en hopen op heel veel mooie foto's en verhalen. Succes!!!!!

Reemi Wentzel
5 jaar geleden

Oh Borretje... wat ben je heerlijk blij met je vol bepakte fiets!!!! lots of love and be safe!!!!

Rinus de Jong
5 jaar geleden

We wensen je een reis vol belevenissen. En volop genieten. Neem de tijd!! Groetjes uit Oss

Dineke Schipper
5 jaar geleden

Zet hem op! Door ouderdom en geheugenverlies, Henk bijna 85, blijven wij thuis en amuseren ons best. Goede reis!

Dick en Sue Ridder
5 jaar geleden

Tja dat krachtvoer van jou ziet er wel lekker uit zeg! Nogmaals goede reis en we gaan je routekaart uitprinten!
Liefs!