Ook onderweg zijn structuren en liggen de verhoudingen vast. Eigenlijk neemt iedereen z’n eigen wereldje mee, ook ik, en probeert die zoveel mogelijk vast te houden. Eigenaardigheden, vaste gewoontes, alles heb ik gezien en ervan genoten, en gedeeld.


Dan de huishoudelijke zaken: Wat doe je zoal op een dag. Nou, veel. Het begint al de avond ervoor met plannen, het weer aankijken, de route uitstippelen, navigatie invoeren.En wat heb ik een onmin gehad met de 2 navigatiesystemen die ik mee had zeg!

Ik heb vaak geroepen dat de 2 dames het zelf maar uit moesten zoeken en dat ik m´n eigen gang wel ging. Maar dan dwong soms een derde zich ertussen: Bijvoorbeeld de Portugese overheid.

Die verzocht me dan een tolweg op te gaan, omdat die zo leuk gefinancierd was door Europees gemeenschapsgeld en waar nu geen enkele Portugees op wil rijden omdat-ie daar veel te veel tolgeld aan kwijt is.

Dus dan reed ik maar weer een extra rondje op de rotonde, onderwijl mopperend dat 'er ook nergens richting aanwijsborden staan'.

Het was dus af en toe een reuze getob. Maar bij aankomst op de camping hoorde ik precies dezelfde verhalen, dus dat gaf me weer moed om de volgende dag verder te gaan.

Dus plannen, reizen, aankomen, boodschappen doen, koken, afwassen, douchen. Een mens komt tijd te kort op die manier. Dan besef je dat in een huis wonen heel gemakkelijk en is. Maar ook nadelen heeft.

Ik hoefde 8 maanden lang geen ramen te zemen, badkamers te poetsen of de tuin te doen.

En dan wilde ik onderweg natuurlijk ook nog het een en ander bekijken, dus daar plande ik dan iedere keer een dag of twee voor in. Dat was het grote voordeel van de tijd hebben. Had ik geen zin, was ik moe van de reis of werkte het weer niet mee, dan bleef ik gewoon een paar dagen langer op de camping of op een camperplaats en ging daarna weer verder.

Wat ik me heb gerealiseerd is, dat wij ons heel erg afhankelijk hebben gemaakt van energie. Waar ik in het begin nog op camperplaatsen stond, ging ik steeds vaker op campings staan om m'n e-reader, telefoon, computer, tandenborstel en batterijen op te laden.

Ik heb een zonnepaneel, maar dat is lang niet voldoende voor al die apparatuur. En dan had ik toen nog niet eens een tv….

Onmisbaar tijdens deze reis was ducktape! Wat heb ik daar een gemak van gehad zeg! Van m´n navigatiesysteem tot de luifel. Van m'n keukenladen tot m'n fiets, overal gebruikte ik het voor.

Niet dat nu de hele camper grijs getint is geworden, maar het is echt reuze gemakkelijk spul en het doet het altijd! En het blijft het ook doen. Iets wat ik van veel dingen tijdens deze reis niet kon zeggen.

De camper is natuurlijk heel intensief gebruikt; waar er normaal maar 4 weken per jaar mee wordt gereisd is er nu 8 maanden in gewoond, dus dan mag er best wat aan markeren.

Technisch is alles perfect verlopen en ben ik heel blij geweest met m´n huisje op wielen. Ik ben er echt aan gehecht geraakt en beschouw het volledig als m'n huis.
En eigenlijk verschilt het allemaal niet zoveel. Ik heb een keuken, een douche, wc, een bed, een bank, internet, boeken. Alles waaraan ik in een huis ook gehecht zou zijn.

Natuurlijk was er de afstand. Maar Skype, mobiel en Whatsapp zijn een uitkomst op momenten dat je bereikbaar wilt en moet zijn en dat is thuis niet anders.