Het weer was ook hier in Holland prachtig en dus heb ik een rondreis door Nederland gemaakt. 
Begonnen in Groningen, de stad waar ooit de eerste vrouwelijke studente, Alette Jacobs, werd toegelaten. Zeer vooruitstrevend voor die tijd en ook Wubbo Ockels studeerde hier. Iets voor de stad om trots op te zijn. 
Ook in Groningen ontdekte ik wat echte liefde is. 
Op de camperplaats stond ik naast een echtpaar waarvan de echtgenote, na haar hersenbloeding, als therapie een fietstocht maakt van 6000 (!) kilometer. Hij reist haar elke dag met de camper achterna en zoekt dan alvast de volgende slaapplaats op. Een ontroerend verhaal en wat kan de liefde dan toch mooi zijn. 
Ook een bijzondere ontmoeting in Usquert aan het Wad. Daar heeft Greetje van de gelagkamer van een voormalige kroeg een bijzonder winkeltje gemaakt. Zelden zoveel verschillende snuisterijen zo prachtig geordend gezien. 
Door naar Dokkum, waar elke avond om 10 uur het ‘meidenklokje’ luidt, ten teken dat de poort op dat tijdstip sluit en je dan als nette dame binnen moet zijn. Ik heb me er niet aan kunnen houden. 
Ook in Friesland, in een piepklein dorpje, bezocht ik de Stoepa. Een boeddhistisch centrum dat gebouwd is om de wereldvrede te bevorderen. Ten tijde van de bouw viel de Berlijnse muur. Wellicht is het tijd voor weer een nieuwe tempel... 
Ik kreeg er een leerzame rondleiding, gratis thee en welgemeende adviezen voor een nog beter leven. Een bijzondere plek. 

Daarna een bezoek aan Overijssel, Giethoorn en een fietsritje door de Weeribben

Vervolgens nog even Drenthe in, daarna in Noord-en Zuid-Holland het prachtige gebied rondom Abbenes, Leiden, Noordwijk en de Kagerplassen verkend en door naar Utrecht
En wat heb ik de provincie waar ik geboren ben op een andere manier leren kennen! 


In Oudewater was daar de man die al jaren met z'n pipowagen door Europa reist. 
Hij leerde me het verschil tussen muilezel en muildier, kende de ezel als mascotte van de Roma zigeuners en liet me zien hoe hij een bad neemt gelijk 'the Iceman': gewoon 's morgens een ketel koud water over z'n tanige lijf. 
Respect dus voor deze man die het burgelijke bestaan durfde achter te laten en nu met z'n dieren en orgeltje een vermaak is op braderieën. 

Of de Brabantse voormalig mijnwerker die me vertelde hoe het er vroeger in de mijnen aan toe ging: kinderen die met hun achtste al werkten, paarden die de mijnschacht ingetakeld werden en daar 15 jaar verbleven, mannen die gek werden van de herrie en het stof, ter dood veroordeelden die als schild vooruit werden gestuurd om eventuele giftige gassen te bespeuren. Je moet er toch niet meer aan denken. 

Vaak vragen mensen of ik niet bang ben. 
Nee, eigenlijk niet. 
Eerder het tegenovergestelde. 
Zoals in de Heksennacht in Oudewater. 


Ik werd 's nachts wakker, omdat de camper zo schommelde. Vaak gebeurt dat als het hard waait, maar in die windstille nacht moest het wat anders zijn. 
Ik sloop uit bed, keek voorzichtig uit m'n raampje, maar niets te zien. 
Toen gooide ik de deur plotseling open en zag ik twee opgeschoten jongens wegrennen. Van deze heks moesten ze blijkbaar niks hebben.... 


M´n vaste stek is de Jachthaven in IJsselstein van waaruit ik mooie fietstochten heb gemaakt. Maar ook een mooi boottochtje, via de Hollandse IJssel naar Oudewater en Montfoort stond op het programma, onvergetelijke momenten.

 
Een bezoek aan een molen onderweg bracht me in contact met de molenaar, die me veel over het dagelijks leven van vroeger heeft verteld. 9 kinderen was niets en als je nagaat dat de wieken op volle kracht 120 km kunnen halen is het niet verwonderlijk dat er regelmatig ongelukken mee gebeurden. 
Onderweg prachtige Hollandse plaatjes gezien, kijk maar eens naar de foto´s bij dit verslag. 


Doorgereisd naar Brabant waar ik nog precies één fietstochtje kon doen voor het weer omsloeg. Toen stonden er wel 700 fietskilometers op m´n tellertje… 

Onderweg tijdens het fietsen had ik natuurlijk ook weer talloze ontmoetingen en filosofische gedachten. 
Wat me tijdens het fietsen opviel was dat de Puch van toen door veel mannen van een zekere leeftijd is ingeruild voor de racefiets. 
En ´s avonds wordt door hun echtgenotes de barbecueschotel omgeruild voor de satellietschotel. Wat heb ik er daar veel van gezien zeg! 
En ook deze reis heb ik weer genoten van de mooie natuur die Holland heeft. Op naar de volgende reis!