Home » Blog Fietsreizen » Zwerven

Zwerven

Gepubliceerd op 14 juli 2019 om 18:47

Uitgewaaid

Ik denk niet dat Flevoland het van het toerisme moet hebben.Behoudens de Bataviawerf met de replica van de Batavia, het echte schip ligt trouwens op apegapen in Australië, is er niets wat me boeide vandaag.Lange rechte akkers als proeftuin voor onderzoekers uit Wageningen.Windmolens zover het oog reikt.Niet eens een bosje om achter te plassen. Dit bij gebrek aan gezellige koffietentjes.Nee, dan was het begin van m'n tocht leuker vandaag.Ik startte in Hoorn, ook weer vergeven van de historie.De Hoofdtoren, een verdedigingswerk, het beeld van de scheepsjongens van de Bontekoe, het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen.Hoe je ook over het verleden denkt, we vinden er hopelijk antwoorden voor de toekomst.Daarna naar Enkhuizen, ook weer zo'n fotogeniek stadje.Toen kwam de dijk Enkhuizen - Lelystad.En hij had z'n zinnen gezet op een eenzame fietser.28 kilometers pal wind tegen, geen beschutting, geen genade. Het was stoempen met verstand op nul en er kwam geen eind aan.Daarna kwam Flevoland. Saai, eindeloos landschap en de wind als m'n vijand.Nou zo'n dag dus.Maar ik wilde Zwolle halen, want morgen wil ik langs vrienden in Dalfsen.Dus ging ik in Kampen ten einde raad naar de Mac. Niet m'n favoriete voer, maar een broodje kroket en een smoothie ging er wel in.En de accu begon ook om energie te jengelen na meer dan 100 km tegenwind.Daar is de Mac dan weer soepel in.Ik werd met alle egards en desinfectiemiddel verwelkomd, naar mijn tafel en het stopcontact geleid en even later werd de snack gebracht. Niets op aan te merken.Bovendien hield de medewerker bij de ingang een oogje op mijn fiets.Lof dus voor de Mac in Kampen.Maar ik moest door.Het hotel in Zwolle wachtte op me met een heerlijk bad.En zo sloot ik deze dag toch nog met een ontspannen gevoel af na 112 km.Jullie horen weer van me!

Lees meer »

In de cel beland

Ja mensen, gisteren sliep ik in de cel.Maar daarover later meer.Gisteren toen ik opstond en naar buiten keek zag ik het al: keiharde wind. Uit het noorden. Dus tegen.Nou had ik al besloten niet het hele rondje Nederland te fietsen omdat het weer volgende week wat regenachtiger wordt.Tenslotte ken ik Friesland en Drenthe al redelijk goed, en Groningen komt wel een andere keer aan de beurt.Dus fietste ik vanaf Leiden richting Katwijk en vervolgens langs de kust tot aan IJmuiden waar de Hoogovens, of Tata Steel zoals dat daar tegenwoordig wordt genoemd, hun stinkende best deden de windrichting aan te geven.Geen mooie regio hoor.Dus ik liet de kust voor wat-ie was, want ik had genoeg kleumende badgasten met hun ziel en ligbed onder de arm van het strand zien komen.Want het was koud.En de hele rit wind op kop.Maar onderweg was de fietstocht door de duinen, Castricum en Alkmaar weer van een ongekende schoonheid. Wat hebben we in Nederland toch een historie.Met prachtige oude statige panden, mooie stadhuizen en alles zó goed onderhouden. Ik werd er zowaar een beetje trots van.Maar na 107 km had ik genoeg van al die schoonheid en reed ik Hoorn binnen, waar de oude gevangenis is omgetoverd tot een hotel.Alles is authentiek gehouden en ik sliep dus vannacht in een heuse cel.De foto's spreken voor zich.Jullie horen weer van me!

Lees meer »

Leiden na een lastige dag

Den Briel, wie kent het stadje niet. Vooral vanwege 1 april.Maar dat Wubbo Ockels daar vroeger in de nauwe straatjes speelde, is minder bekend.Het stadje wordt gedomineerd door de Sint Catharijnetoren en het verhaal gaat dat Koning Willem III, gehuwd met prinses Mary, op een dag dacht: de groeten, ik ga weg.En hij vertrok, richting Engeland.Vanaf deze toren bedroefd nagestaard door zijn echtgenote.Ja, dat waren nog eens tijden in 1688.Vanaf den Briel liep de route via de Maasvlakte.Daar had ik geen zin in.Dus nam ik de pont richting Maassluis en fietste heerlijk langs de Nieuwe Waterweg naar zee, richting vrienden in Poeldijk.We spraken af na de lunch samen op te fietsen richting Scheveningen. Maar na 200 meter hoorde ik iets tikken en bleek er een halve kraaienpoot in m'n band te zitten.Lek natuurlijk.Gelukkig zijn deze vrienden techneuten én ervaren fietsers, dus in no time was er een nieuwe binnen-en buitenband gehaald, omgelegd en opgepompt.Wat was ik blij!Dus toen toch maar ons fietstochtje afgemaakt, maar eenmaal in Scheveningen was het niet meer te doen.Filerijden, drukte alom. Overal scooters en badgasten.Dus ik scheurde door Scheveningen achter de vrienden aan zonder een glimp van het Kurhaus op te vangen.Maar uiteindelijk kwamen we in de heerlijk rustige achtertuin van de huidige Willem aan, dronken wat en namen afscheid.Ik reed door en de grootste uitdaging van deze dag was om een slaapplaats te vinden.Uiteindelijk belandde ik in Leiden, waar ik op deze prachtige avond achter een lekker biertje op een heerlijk terras zit. Na 80 km.Jullie horen weer van me!

Lees meer »

Van Brabant naar zee

Vrijdagochtend om 10 uur begon m'n 2e poging om een Rondje langs Nederland te fietsen en tegelijkertijd wat vrienden te bezoeken.Langs verstilde dorpjes met namen als Hulsel en Poppel trapte ik de kilometers weg, om 's middags uit te komen in Baarle-Nassau.Dat wonderlijke dorp dat we delen met de Belgen en waar je bij de Zeeman aan de ene kant van de winkel een mondkapje moet dragen en aan de andere kant onbeschermd tussen de sokken mag graaien.Het einde van de etappe bracht me in Breda.En wat een geweldige stad is dat. Ontelbare terrassen door de gehele stad, met de meeste op de Grote Markt, waar ik op één daarvan een lekker biertje dronk na een krappe 100 km.De volgende dag bracht me door een bosrijk gebied waar vroeger veel gesmokkeld werd, gezien het verhaal van ene Geert Schrauwen, die de douaniers van die tijd flink in de maling nam, door afwisselend als vrouw, non, pastoor en zelfs als hooggeplaatste militair de grens over te steken.Nu kon ik als gesoigneerde fietser gewoon doorrijden en kwam ik na 70 km aan in Bergen op Zoom.Alweer zo'n gezellige stad met veel terrassen die vanwege corona in aantal zijn gestegen en de auto's daardoor van de Grote Markt hebben verdreven. Houwen zo zou ik zeggen!Na nog eens 10 km kwam ik aan bij m'n overnachtingsplek in Hoogerheide.Een Bed&Breakfast met een heuse Fokker Friendship in de tuin, waar je in kunt logeren. Volledig coronaproef en zonder mondkapje kun je hier toch je vliegreis boeken.Ik hield het echter bij een gewone kamer, om uitgerust aan m'n tripje Vlissingen te beginnen.

Lees meer »

Spaak in het wiel

Tja lieve mensen, ook deze reis heb ik vorige week weer af moeten breken.En het heeft een trieste reden.De toestand van mijn moeder wordt steeds slechter, dus ik wil dagelijks in de buurt zijn.Reizen komt wel weer.Jullie horen wel weer van me.

Lees meer »

Tussendoortje naar België

Na een paar dagen in m'n huisje in Brabant ben ik er helemaal klaar voor.De volgepakte fiets staat klaar en ik heb toch maar besloten te gaan kamperen.De vrijheid in een tentje verkies ik toch boven een kamer bij Vrienden van de fiets.

Lees meer »

Rondje Provincie

Een ritje van krap 70 km door de provincie Utrecht.Langs eeuwenoude dorpjes zoals Montfoort, waar een echt kasteel vroeger een verblijfplaats was voor ondeugende meisjes.Nu rest alleen nog de poort, omdat de Fransen de rest zonodig moesten verwoesten en dat kwam eigenlijk nog goed uit ook, want nu loopt de provinciale weg dwars over het terreinDoor naar Oudewater. Bekend van de heksenwaag. Een lucratieve onderneming destijds omdat men flink geld verdiende aan de weging van voornamelijk vrouwen van boven de 60, alleenstaand en straatarm.Woog je te licht, dan was je een heks en kwam je op de brandstapel terecht.Ja, vroeger waren ze niet zo kinderachtig.Sinds mensenheugenis landt daar ieder jaar een ooievaarspaar op het gemeentehuis. Ik heb ze nu niet gezien, maar dat heeft ongetwijfeld te maken met het dragen van mondkapjes in openbare gebouwen.Terug langs het lieflijke riviertje de Lange Linschoten, waar ik getrakteerd werd op alle lekkers van de streek: kersen, appels, peren, pruimen.En van de jam die ervan gemaakt wordt.

Lees meer »

Trip down memory lane

Utrecht, mijn geboortestad.En ondanks dat ik door omstandigheden nu al maanden door deze stad fiets, geeft het telkens een fijn gevoel de vertrouwde plekjes weer te zien.Mijn oude school, waar de leraar lichamelijke oefening zich op warme, zomerse dagen hulde in zijn iets te krappe zwembroek. 'De Punt' aan het Merwedekanaal. Een geliefde zwemplek. Ik werd er als 9-jarige zonder zwemdiploma in-gejonast. Een trauma voor het leven.Park Oog in Al waar ik met mijn eerste vriendje wandelde.De Munt met de mooie gevelsteenspreuk.Maar ook het foeilelijke Hoog Catharijne dat men nu probeert weg te moffelen door de eens drooggelegde singels weer in oude staat terug te brengen.De mooie grachten met de werfkelders waar je vroeger koffie blond (met melk) kon bestellen.En natuurlijk de Dom.Wat was ik daar vroeger trots op: wij hadden de hoogste kerktoren van Nederland!En zo fietste dat meisje van vroeger vandaag door haar jeugd en puberjaren.Het was dus met recht een nostalgisch dagje.

Lees meer »

Einde

Ja lieve mensen, het is toch nog einde verhaal geworden.Gisteren is mijn moedertje van 93 gevallen, heeft daarbij haar hielbot gebroken, is daarom in het ziekenhuis opgenomen en zit de komende weken in het gips.En jullie zullen begrijpen dat ik straks niet lekker op een kameel zit terwijl m'n moeder op 1 been rondhuppelt.Dus ik reis terug en heb de Marokkoreis geannuleerd.Jullie zullen het dus voorlopig weer zonder m'n verhaaltjes moeten doen.Liefs en jullie horen vast wel weer van me.

Lees meer »

Vreemde avonturen

Nou mensen, het waren de weekjes wel. Ik heb geen meter gereden met de camper, maar des te meer avonturen beleefd.Het begon al met de storm Gloria.Het bliksemde, donderde en waaide boven m'n camper en het leek of de wereld verging.Toen ik dat overleefd had en de boel hier weer op gang begon te komen, kwamen ook de campers weer op de weg, met als gevolg dat de camping overvol dreigde te raken.Het was zelfs zo erg dat er ruzie op de camperplaats uitbrak en men dreigde met elkaar op de vuist te gaan.

Lees meer »

Noem het retraite.
De fietstochten maken m'n hoofd leeg, geven ruimte aan nieuwe ideeën en inzichten, aan veranderende denkpatronen.
En het fijne aan alleen reizen is: je hebt altijd gelijk.
Heerlijk is dat, niemand die je tegenspreekt.
Bijvoorbeeld op momenten dat je denkt de weg te weten zonder in het routeboekje of op de kaart te kijken.
Tot je jezelf tegenkomt en blijkt dat je 10 km hebt omgereden op dat gravelpad dat nergens toe leidde.
Eigenwijs en dom. Dat zijn de steekwoorden die hier op slaan.
En heb ik er gedurende al m'n reizen van geleerd? Nee dus.
Wat heeft het dan wel opgeleverd: Leuke ontmoetingen soms.
Helpende handen die bereidwillig waren fiets en bagage een aantal stoeptreden op of af te tillen.
Een prachtig verscholen dorp dat ik anders nooit gevonden had.
Een souvenir dat me dierbaar is geworden.
En dan gaat het oude gezegde ook weer op: het is niet het doel, het is de weg.
Zwerven is mooi en levert de verrassendste dingen op.
Maar niet als het regent, en je erachter komt dat je die lekkere afdaling nogmaals moet nemen, maar dan omhoog.
Toch geniet ik. Dat bleek vandaag weer: Sterksel - Schin op Geul 83 km.
Het is begonnen!

Nog 1500 te gaan...

Sponsors

Krachtvoer

Maasvallei

Valkenburg

De route


Reactie plaatsen

Reacties

Netty Maas
3 jaar geleden

De eerste dag zit erop. Prima start. Wij wensen je weer veel fietsplezier en hopen dat je weer veel zal genieten. Wij volgen je.

J.A.W. Mol
3 jaar geleden

Betty, heel veel fietsplezier en we zullen je blijven volgen en hopen op heel veel mooie foto's en verhalen. Succes!!!!!

Reemi Wentzel
3 jaar geleden

Oh Borretje... wat ben je heerlijk blij met je vol bepakte fiets!!!! lots of love and be safe!!!!

Rinus de Jong
3 jaar geleden

We wensen je een reis vol belevenissen. En volop genieten. Neem de tijd!! Groetjes uit Oss

Dineke Schipper
3 jaar geleden

Zet hem op! Door ouderdom en geheugenverlies, Henk bijna 85, blijven wij thuis en amuseren ons best. Goede reis!

Dick en Sue Ridder
3 jaar geleden

Tja dat krachtvoer van jou ziet er wel lekker uit zeg! Nogmaals goede reis en we gaan je routekaart uitprinten!
Liefs!